Σκοτεινός τουρισμός στα ελληνικά νησιά: 6 ανατριχιαστικοί προορισμοί

by admin
398 views
Κοινοποίηση

Λύσε το μυστήριο!

Αν έπαιζες από παιδί «Μυστήρια στο Πεκίνο», έχεις μέσα σου το μικρόβιο της εξερεύνησης και σε συναρπάζει η ιστορία, τότε επιβιβάσου σε αυτή την περιπέτεια του Ferryhopper και γίνε μέρος του σκοτεινού τουρισμού εξερευνώντας 6 ελληνικά νησιά:

  1. Το νησί των Λεπρών και οι παράξενες σκιές στην Κρήτη
  2. Τα Καβείρια Μυστήρια και οι Τόπακες της Σαμοθράκης
  3. Τα Δρακόσπιτα στην Εύβοια
  4. Μακρόνησος, το νησί του μαρτυρίου
  5. Γυάρος, το Θανατονήσι
  6. Οι κρυφές σήραγγες στη Λέρο
Ερειπωμένα κτίρια στο νησί της Σπιναλόγκας

Ερειπωμένα κτίρια στο νησί της Σπιναλόγκας

1. Το νησί των Λεπρών και οι παράξενες σκιές στην Κρήτη

Το ταξίδι του σκοτεινού τουρισμού ξεκινά από την Κρήτη. Πάρε το σακίδιο σου, βάλε μέσα ένα φακό, το σημειωματάριο σου, ένα σαντουιτσάκι για το δρόμο κι έφυγες για να ανακαλύψεις τα μυστικά και να εξερευνήσεις τα μυστήρια του μεγαλύτερου νησιού της Ελλάδας.

Σπιναλόγκα, το νησί των Δακρύων

Μπες στο πλοίο από Πειραιά για Κρήτη και ετοιμάσου να βιώσεις τη μακραίωνη ιστορία και το συναρπαστικό παρελθόν της Κρήτης από κοντά. Πρώτη στάση στη Σπιναλόγκα, τη βραχονησίδα που μετατράπηκε επίσημα σε νησί των Λεπρών το 1903 και έγινε το νέο σπίτι όλων εκείνων των ανθρώπων που προσβλήθηκαν από τη νόσο του Χάνσεν.

Το καραβάκι θα σε αφήσει ακριβώς σε εκείνο το σημείο όπου κάποτε κατέβαιναν οι άρρωστοι έχοντας μόλις αποχαιρετήσει για τελευταία φορά τα αγαπημένα τους πρόσωπα και τον κόσμο των ζωντανών. 

Η Σπιναλόγκα μπορεί να ήταν συνώνυμη του κοινωνικού αποκλεισμού και της απόρριψης όμως μέσα από μια βόλτα στο νησί των Δακρύων, θα νιώσεις τη δύναμη των ανθρώπων που δημιούργησαν τη δική τους κοινωνία και το δικό τους οικισμό με σχολείο και νοσοκομείο. 

Άσε, λοιπόν, τα πέτρινα στενάκια να σου εξιστορήσουν τις περιπέτειες των ανθρώπων εκεί, μια ιστορία σκοτεινή αλλά συναρπαστική. Ανακάλυψε τον πολιτισμό των ζωντανών νεκρών της Σπιναλόγκας, μπες στα λιθόκτιστα σπίτια τους και επισκέψου το σχολείο. Aποχαιρέτησε το νησί με μια επίσκεψη στο μουσείο της Σπιναλόγκας όπου θα βρεις φωτογραφίες και στοιχεία για τη ζωή εκεί.

Το Κάστρο της Σπιναλόγκας

Το εντυπωσιακό Κάστρο της Σπιναλόγκας

Δροσουλίτες, οι μυστηριώδεις σκιές στο Φραγκοκάστελλο

Αφήνοντας πίσω τον βαριά φορτισμένο τόπο της Σπιναλόγκας, πηγαίνουμε στην περιοχή του Φραγκοκάστελλου που βρίσκεται περίπου 20 λεπτά με το αυτοκίνητο από τη Χώρα των Σφακιών

Εδώ, την περίοδο μεταξύ τέλη Μαΐου και αρχές Ιουνίου γύρω από το Ενετικό Κάστρο εμφανίζονται οι Δροσουλίτες. Σύμφωνα με το μύθο, οι κινούμενες αυτές σκιές είναι τα φαντάσματα των αγωνιστών που πέθαναν στη Μάχη του Φραγκοκάστελλου στις 17 Μαΐου του 1828 κατά την διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης ενάντιον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Έκτοτε, κάθε χρόνο εκείνες τις ημέρες εμφανίζονται κατά τις πρωινές ώρες σκιές που μοιάζουν με φιγούρες πολεμιστών. Εσύ τι λες, είναι τα φαντάσματα των πεσόντων στρατιωτών ή οφθαλμαπάτη; Δεν έχεις παρά να το ανακαλύψεις!

2. Τα Καβείρια Μυστήρια στη Σαμοθράκη 

Από τη μια άκρη ως την άλλη, η Ελλάδα έχει ενεργειακούς τόπους και μυστηριώδεις προορισμούς που προσελκύουν τους λάτρεις του σκοτεινού τουρισμού. Επόμενη στάση, λοιπόν, στη Βόρεια Ελλάδα και στο νησί της Σαμοθράκης. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να μπεις στο πλοίο από την Αλεξανδρούπολη για Σαμοθράκη ώστε να βρίσκεσαι στο αινιγματικό αυτό νησί σε μόλις 2 ωρίτσες

Η Σαμοθράκη θεωρείται ενεργειακός τόπος και αν συμφωνείς, δεν υπάρχει καλύτερο μέρος να ξεκινήσεις την εξερεύνησή σου από το Ιερό των Μεγάλων Θεών. Εκεί, στον τόπο αυτό λατρείας και τέλεσης των Καβείριων Μυστηρίων θα δεις ίχνη της αρχαίας θρησκείας των Καβείρων. 

Μη φύγεις από το νησί του Αιόλου χωρίς να επισκεφτείς τις μαγευτικές βάθρες και τον εντυπωσιακό καταρράκτη του Φονιά όπου σύμφωνα με το μύθο κατοικούν οι τόπακες, μυθικά πλάσματα που προστατεύουν το δάσος και τις βάθρες του νησιού.

Το Ιερό των Μεγάλων Θεών στην Παλαιόπολη της Σαμοθράκης

Το Ιερό των Μεγάλων Θεών στη Σαμοθράκη

3. Τα Δρακόσπιτα στην Εύβοια

Από τους τόπακες της μυστηριακής Σαμοθράκης, σαλπάρουμε για να εξερευνήσουμε άλλο ένα μυστήριο, τα Δρακόσπιτα της Εύβοιας. Στο νησί θα βρεις διάσπαρτα πάνω από 20 μεγαλιθικά κτίσματα χτισμένα με ορθογώνιους λίθους και στέγες από ασβεστολιθικές πλάκες. 

Ξεκίνα την εξερεύνησή σου από το βουνό Όχη στα 1.365 μέτρα υψόμετρο όπου βρίσκεται το πιο γνωστό και καλά διατηρημένο δρακόσπιτο της Εύβοιας. Το αρχιτεκτονικό παράδοξο των γιγιαντιαίων πλακών που στέκονται εδώ και αιώνες αρμονικά χωρίς να συνδέονται με κάποιο οικοδομικό υλικό και το γεγονός πως δεν υπάρχουν θεμέλια αποτελεί μέχρι σήμερα ένα άλυτο μυστήριο.

Κατά τη λαϊκή παράδοση, αυτά τα κτίσματα αποτελούσαν το σπίτι των δράκων οι οποίοι επόπτευαν με τα κιτρινωπά τους μάτια από ψηλά την περιοχή. Τι περιμένεις; Μπες στο πλοίο από Βόλο για Εύβοια, εξερεύνησε την ορεινή περιοχή του νησιού και ανακάλυψε την πραγματική προέλευση των Δρακόσπιτων. 

Τα Δρακόσπιτα στην Εύβοια

Δρακόσπιτο στην ορεινή Εύβοια

4. Μακρόνησος, το νησί του μαρτυρίου

Από την αρχαιότητα και τα Καβείρια Μυστήρια πηγαίνουμε στην Ελλάδα του Εμφυλίου πολέμου και μεταφερόμαστε στη Μακρόνησο, ένα νησί με μακρά ιστορία ως τόπος εξορίας

Φτάνοντας στη Μακρόνησο με καραβάκι από το Λαύριο θα αντικρύσεις σήμερα ένα έρημο νησί όμως δεν ήταν πάντοτε έτσι. Την περίοδο από το 1947 έως το 1950, το νησί «φιλοξένησε» έως και 100.000 πολιτικούς κρατούμενους. Με μια πρώτη βόλτα, νιώθεις αμέσως τη φορτισμένη ατμόσφαιρα του τόπου, βλέποντας τα απομεινάρια του στρατοπέδου και των χώρων εγκλεισμού.

Περπατάς ανάμεσα στις μαρμάρινες πλάκες και αναρωτιέσαι πώς είναι δυνατόν άνθρωπος να κάνει σε άλλον άνθρωπο τέτοιο κακό. Ώσπου φτάνεις στα σκαλιά του θεάτρου του πρώτου Ταγμάτος που λειτουργούσε ως μέσο αναμόρφωσης και ανάνηψης. 

Μη ξεγελαστείς από την εικόνα του θεάτρου μιας και δεν ήταν παρά ένα τέχνασμα στην προσπάθεια του στρατοπέδου να προβάλλει την τέχνη ως μέσο εκμάθησης. Στην πραγματικότητα κυριαρχούσε η ψυχολογική και η σωματική βία και τα συνεχή βασανιστήρια χαρίζοντας στη Μακρόνησο τον τίτλο «Το Νταχάου της Ελλάδας».

Το νησί της Μακρονήσου από μακριά

Το νησί της Μακρονήσου από το Σούνιο

5. Γυάρος, το νησί του Διαβόλου 

Η σκοτεινή περίοδος των βασανιστηρίων του στρατοπέδου της Μακρονήσου δίνει τη σκυτάλη στη Γυάρο, γνωστή κι ως Γιούρα. Ήδη από το καράβι θα δεις τα κτίρια των φυλακών της Γυάρου να ξεπροβάλλουν στον ορίζοντα, φυλακές που έχτισαν πέτρα-πέτρα οι πολιτικοί κρατούμενοι

Φτάνοντας στο Θανατονήσι, βλέπεις με τα μάτια σου την απάνθρωπη σκληρότητα σε κάθε γωνιά του νησιού. Από τις κολλημένες τούφες των κρατουμένων ανάμεσα στις πέτρες που τους εξανάγκαζαν να χρησιμοποιούν για σοβά μέχρι τα απομονωτήρια με ελάχιστο αέρα και καθόλου φως.

Το άνυδρο νησί της Γυάρου κοντά στη Σύρο θα σου φέρει θλίψη και θυμό βλέποντας τα ίχνη του ανθρώπινου κολαστηρίου με τις βαριές σιδερένιες πόρτες. Τα σκοτεινά κελιά όπου κάποτε σουλάτσαραν αρουραίοι και σκορπιοί ανάμεσα στους κρατουμένους προκαλούν ακόμη και σήμερα ανατριχίλα. 

Λίγο πιο πέρα, θα βρεις και το νεκροταφείο της Γυάρου όπου κατέληξαν πολλοί φυλακισμένοι μέτα από εξαντλητικές εργασίες, βασανισμό και υποσιτισμό. Το κυκλαδονήσι που τσάκισε χιλιάδες ανθρώπινες ψυχές προκαλεί συγκίνηση και σίγουρα αποτελεί κομμάτι του σκοτεινού τουρισμού αλλά και της σκοτεινής ιστορίας της Ελλάδας.

Το νησί της Γυάρου

Το άγονο και έρημο νησί της Γυάρου

6. Οι κρυφές σήραγγες στη Λέρο

Ανακαλύπτοντας τα σημαντικότερα αξιοθέατα για σκοτεινό τουρισμό στα ελληνικά νησιά, θα πάρουμε το πλοίο από τον Πειραιά για Λέρο κάνοντας την τελευταία μας στάση στα Δωδεκάνησα. 

Με έντονη και πολυτάραχη ιστορία, η Λέρος κρύβει τα δικά της μυστικά με ανεξήγητα φαινόμενα, κρυφές σήραγγες και εντυπωσιακά μνημεία. Ξεκίνα την εξερεύνηση από το Πολεμικό Μουσείο που βρίσκεται μέσα στο αναπαλαιωμένο Τούνελ της Μερικιάς. Μπαίνοντας, θα νιώσεις δέος ακούγοντας από τα μεγάφωνα τις εκκωφαντικές σειρήνες του πολέμου

Εκεί, ανάμεσα στα εκθέματα θα δεις να ζωντανεύει η Μάχη της Λέρου που έγινε στο Λακκί με τα προσωπικά αντικείμενα και τις ξεσκισμένες στολές των στρατιωτών, τα τρυπημένα από τις σφαίρες κράνη και τα όπλα.

Γύρω στα 5 χλμ. από το Πολεμικό Μουσείο θα βρεις και το ιδιόρρυθμο κτίριο του Παραβολικού Ακουστικού Καθρέφτη που μπορούσε να προειδοποιήσει τον στρατό για πιθανή αεροπορική επιδρομή. Μερικοί ντόπιοι υποστηρίζουν πως σε αυτό το σημείο ακούγονται ακόμη και σήμερα κραυγές και σειρήνες πολέμου.

Tip: στο βυθό της Λέρου βρίσκεται από το 1943 το διάσημο αντιτορπιλικό πλοίο «Βασίλισσα Όλγα» καθώς και άλλα ναυάγια.

Το Λακκί στη Λέρο

 Ο όρμος κοντά στο Λακκί της Λέρου

Από το νησί του Διαβόλου ως τα Δρακόσπιτα της Εύβοιας και τις κρυφές σήραγγες της Λέρου, τα ελληνικά νησιά κρύβουν αρκετά άλυτα μυστήρια και σκοτεινές πλευρές. Ετοίμασε τα πράγματά σου (μη ξεχάσεις το μεγεθυντικό σου φακό), κατέβασε την εφαρμογή μας στο κινητό σου και κλείσε τα ακτοπλοϊκά σου εισιτήρια στο Ferryhopper χωρίς επιπλέον χρεώσεις

ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

para

Το paranormalactivity.gr ανήκει στο Πανελλήνιο Δίκτυο Ενημέρωσης με 150 ενημερωτικά site σε όλη την Ελλάδα

@2023 – All Right Reserved. Designed and Developed by Digital Cities IKE

img_bannerhorrormovieplants
Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?