Μυστηριώδεις δονήσεις σε νησιά της Βαλτικής: «Άγνωστη η πηγή»

262 views
Κοινοποίηση

Μια σειρά από δονήσεις, που καταγράφηκαν στο νησί Μπορνχολμ της Βαλτικής, το Σάββατο 13 Μαΐου, έχουν προβληματίσει τους επιστήμονες, οι οποίοι εικάζουν ότι οι δονήσεις αυτές προκλήθηκαν από «κύματα ακουστικής πίεσης».
Αρχικά, είχε θεωρηθεί ότι οι δονήσεις προκλήθηκαν από μικρούς διαδοχικούς σεισμούς. Στη συνέχεια, ωστόσο, οι σεισμολόγοι άρχισαν να εξετάζουν το ενδεχόμενο οι δονήσεις να προήλθαν από ελεγχόμενες εκρήξεις στην Πολωνία, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε απόσταση μεγαλύτερη των 140 χιλιομέτρων από το νησί.

Τη Δευτέρα, 15 Μαΐου, το Γεωλογικό Ινστιτούτο της Δανίας και της Γροιλανδίας (GEUS), δήλωσε ότι οι δονήσεις «τελικά δεν προκλήθηκαν από σεισμούς, αλλά από κύματα ακουστικής πίεσης από μια άγνωστη πηγή».

«Οι σεισμολόγοι δίνουν πιθανότητες οι μικρές δονήσεις να προέρχονται από μια ελεγχόμενη έκρηξη στην Πολωνία, η οποία πραγματοποιήθηκε λίγο πριν από τις πρώτες αναφορές για δονήσεις στο Μπόρνχολμ», ανέφερε σε δήλωσή του ο φορέας GEUS.

Το περασμένο Σάββατο, Το Ισντιτούτο κοινοποίησε πως είχε λάβει «περισσότερα από 60» μηνύματα από κατοίκους του Μπόρνχολμ, που έκαναν λόγο για «δονήσεις που θυμίζουν κάτι σαν σεισμό», με κύρια χαρακτηριστικά του φαινομένου ένα βαθύ βουητό και αλλεπάλληλες δονήσεις.

Τα δανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι δονήσεις του Σαββάτου προκάλεσαν ρωγμές στον τοίχο ενός σπιτιού, ωστόσο δεν υπήρξαν τραυματίες.

Το μέγεθος των σεισμικών δονήσεων 2,3 βαθμών Ρίχτερ, υπολογίστηκε από δύο σεισμογράφους στο Μπορνχολμ, που συλλέγουν δεδομένα όλο το εικοσιτετράωρο.

Το Μπορνχολμ, είναι ένα βραχώδες νησί στη Βαλτική Θάλασσα, νότια της Σουηδίας, βορειοανατολικά της Γερμανίας και βόρεια της Πολωνίας, το οποίο μετρά σχεδόν 40.000 κατοίκους

ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

para

Το paranormalactivity.gr ανήκει στο Πανελλήνιο Δίκτυο Ενημέρωσης με 150 ενημερωτικά site σε όλη την Ελλάδα

@2023 – All Right Reserved. Designed and Developed by Digital Cities IKE

img_bannerhorrormovieplants
Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?